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ORDINANCE NO. 5348 

AN ORDINANCE TO ALLOW FOR THE CONVERSION OF AN ON-PREMISE SIGN 
TO AN OFF-PREMISE SIGN BY AMENDING SUBSECTION Q OF SECTION 15.28.050 
OF THE RAPID CITY MUNICIPAL CODE. 

 WHEREAS, the City of Rapid City has adopted a comprehensive ordinance that 
regulates the placement of signs; and 

 WHEREAS, a part of the adopted ordinance prohibits on-premise signs from being 
converted to off-premise signs; and    

 WHEREAS, the City of Rapid City has determined that in certain instances it is 
appropriate to allow on-premise signs to be converted to off-premise signs. 

     NOW, THEREFORE, BE IT ORDAINED by the City of Rapid City that 
Subsection Q of Section 15.28.050 of the Rapid City Municipal Code is hereby amended 
to read as follows: 

15.28.050 Prohibited signs. 

 Q.     No on-premises signs shall be converted to an off-premises sign, unless all of the 
requirements of this code are satisfied.  Notwithstanding this subsection, on-premise signs may 
be converted to off-premise signs if the following criteria are satisfied: 

 1. The sign that is being converted must be a legal, pre-existing, on-premise sign. 

2. The conversion of the sign from an on-premise sign to an off-premise must be the 
result of the subdivision of an existing parcel of land. 

3. The Rapid City Common Council determines, based on the totality of the 
circumstances taking into consideration the size, location, height and design of the current sign, 
and the location and topography of the parcel being served by the sign, that allowing the existing 
sign to remain will not be contrary to the public interest and will in the best interests of justice.    

4. The process for getting approval to convert a legal on-premises sign to an off-
premises sign under this exception is as follows: 

 a.  Application to convert the sign from an on-premise sign to an off-premise 
  sign must be submitted to the Sign Code Board of Appeals who shall review the  
  application for compliance with the mandatory criteria and after having reviewed  
  the application shall forward a recommendation for approval or denial to the  
  Rapid City Common Council;  

 b. The Rapid City Common Council shall review the application, along with  
  the recommendation of the Sign Code Board of Appeals, and  must determine that 
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  all the mandatory criteria are met prior to granting its approval for the conversion  
  of the sign from on-premise to off-premise;  

 c. The decision to allow the conversion of an on-premises sign to an off- 
  premises sign is within the sound discretion of the Common Council and its  
  decision on the issue is final.  

5. Additional Regulations that apply to converted signs: 

 a. At the time the application for conversion of the existing sign is submitted, 
the applicant must designate a specific parcel which the sign will serve;  

 b. The converted off-premise sign may not be expanded or structurally 
altered in any way except that advertising copy may be altered; 

 c. The converted off-premise sign shall not ever be eligible for off-premise 
sign credits;  

 d. At such time as the use of the property being served by the converted off-
premise sign changes, the converted off-premise sign must be removed. 
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